17 грудня 2014
Ідеї "Свободи" протягом багатьох років піддавали нищівній критиці, але вони стали пророчими

Упродовж багатьох років всілякі "незаангажовані" політичні експерти лякали українців страшилками про Всеукраїнське об'єднання "Свобода", тим самим намагаючись не допустити поширення націоналістичних ідей в українському суспільстві. Всі ті ідеї та програмові засади, які напрацьовували свободівці протягом багатьох років, піддавали нищівній критиці через засоби масової інформації, де на етерах лунали гасла на кшталт "це все не на часі", "ви розколюєте українське суспільство своїми ідеями" і т. п. Але всі наші тези невдовзі справдились. Це й не дивно, адже всі українські ЗМІ повністю контрольовані українськими олігархами та представниками п'ятої колони Кремля, яким "Свобода" є кісткою в горлі та які за першої ж нагоди намагаються вилити бруд на націоналістів.

Варто лише згадати, як "Свобода" пропонувала змінити статус Криму з автономного на обласний, скасувати спеціальний статус Севастополя, негайно вивести ЧФ РФ з меж півострова. Тоді всі почали звинувачувати свободівців в русофобії. Якби в 2012 році в парламенті перебували свободівці, то ніколи б не були ратифіковані антиукраїнські Харківські угоди, де за бутафорні та міфічні знижки на газ ми дозволили перебувати на території кримського півострова Чорноморському флоту Російської Федерації аж до 2042 (!) року, що вже в 2014 році дозволило путінським військам анексувати півострів.

Протягом багатьох років нам навішували ярлик русофобства лише через те, що ми захищали своє ‒ мову, культуру, історію, ідентичність, які весь час намагалися витіснити з української свідомості за допомогою повзучої русифікації населення, прибирання україномовної продукції з засобів масової інформації, перекручення української історії, розвиваючи в українцях комплекс меншовартості.

Сьогодні українське суспільство позитивно сприймає націоналістичні ідеї, які протягом багатьох років поширювала "Свобода та за які нас піддавали цькуванню, але які після Революції гідности отримали визнання в суспільстві. Сьогодні ми можемо бачити, як люди між собою вітаються вигуками "Слава Україні! ‒ Героям Слава!", за яке ще п'ять років тому могли обізвати "нацистом" чи "фашистом". Чи не кожна друга партія, яка цього року балотувалась в український парламент, активно використовувала пункти з свободівської "Програми захисту українців", наприклад про люстрацію влади, хоча ще декілька років тому деякі представники цих політичних сил були проти люстрації та усунення від влади агентури КГБ й представників злочинного режиму Януковича як п'ятої колони Кремля. Мало хто пам'ятає, що першу ініціятиву щодо люстрації вніс до парламенту Олег Тягнибок ще 2005 року, але ці ініціятиви так і не були тоді підтримані. Знадобилось майже десять років, щоб ці ідеї, хоч і не в найкращому варіянті, отримали підтримку в українському парламенті.

Попри результати останніх виборів до Верховної Ради, зробивши внутрішньопартійні висновки та аналіз, ми будемо надалі продовжувати поширювати та популяризувати наші свободівські ідеї та ініціятиви, які в недалекому майбутньому здобудуть гідну підтримку українського суспільства.

Євген Матковський, голова Херсонської міської організації ВО "Свобода"